Opschoondag

Landschapsbeheer Oss

Zaterdag 21 maart 2020 Opschoondag Oss

Zaterdag 21 maart 2020 van 10.00 tot 12.00 uur organiseren Stichting Landschapsbeheer Oss en de gemeente Oss de Landelijke Opschoondag.

 

We gaan voor een Schoon Oss en een Schone Maas. Helpt u ook mee om Oss zwerfafvalvrij te maken? Een schoon Oss, dat doen we samen!Help mee en meld u aan via onze website

Zwerfafval blijft een probleem, ook in de gemeente Oss. Kijk eens om je heen als je Oss of een van de omliggende dorpen binnenrijdt. Raampje open, blikje naar buiten, u kent het wel. De gevolgen zijn, zeker nu het gras overal nog kort is duidelijk te zien. We gaan er met z`n allen iets aan doen. De gemeente hanteert bewust een sober beleid. Bewoners moeten zelf in actie komen, burgerparticipatie is nu meer dan ooit noodzakelijk.

Ook dit jaar roept de gemeente Oss inwoners op mee te helpen tijdens de Landelijke Opschoondag op 21 maart 2020. Namens de gemeente Oss wordt deze dag georganiseerd door Stichting Landschapsbeheer Oss. Samenwerking is door Landschapsbeheer gezocht en verkregen met diverse instanties zoals Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Waterschap Aa en Maas, Rijkswaterstaat, Provinciaal wegbeheer, IVN lokaal. Ook de Dorpsraden zetten zich in, en uiteraard is de jeugd van Mik Mak actief op deze dag. IBN zal met zeven klussenteams op diverse locaties ingezet worden.


Aandacht ook voor de enorme watervervuiling door zwerfafval. U heeft vast wel eens gehoord van de

“plastic soep” zoals de enorme vervuiling op de zeeën en oceanen wordt genoemd. Dit begint oa in Oss in de binnenwateren en drijft dan naar de Maas en vervolgens richting zee. Rijkswaterstaat is vorig jaar gestart met het project Schone Maas. Dit project wordt in Oss meegenomen tijdens de Opschoondag. Er zijn zeven vervuilde “waterlocaties” langs de oevers van de Maas benoemd waar zwerfafval langs de waterkant wordt opgeruimd. Maar vooral ook in de oevers van het Deelenkanaal ligt enorm veel troep die nodig opgeruimd moet worden.


Wat kunt u doen:

• U kunt zich vanaf nu aanmelden om op een van de 15 locaties mee te helpen.

• Wilt u liever alleen of met buren inzamelen? Dat kan ook! Als u daarvoor een afvalknijper en zakken nodig heeft kunt u dat ook hier laten weten. De spullen bezorgen wij bij u thuis en we maken afspraken over het ophalen van het ingezamelde afval.

• Weet u een locatie waar veel zwerfafval ligt, geef het aan ons door met dit formulier.