Wandelroutes

Wandelroutes

In het kader van de reconstructie Maas en Meierij is Landschapsbeheer Oss bezig met de realisatie van een wandelroutenetwerk in de gemeente Oss. Basis van dit netwerk zijn de "Ommetjes" rond de dorpen en de stadjes van de gemeente Oss.


Elke route heeft een ander karakter. Zo zijn er struinwandelingen voor de natuurliefhebbers, maar ook speciale paden die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Op vele routes zijn delen geschikt voor rolstoelgebruikers, met name langs de Maasdijk. Bij alle wandelingen zijn informatiepanelen geplaatst met informatie over de plaatselijke cultuurhistorie, natuur en landschap. Voorzieningen als bankjes en picknickplaatsen komt u langs alle routes tegen.

 

In de toekomst worden alle ommetjes met elkaar verbonden, zodat het mogelijk is meerdaagse wandelingen te lopen met overnachtingsmogelijkheden langs de routes. Bij elkaar zal dan een routenetwerk van ruim 100 km zijn gerealiseerdm dat voert langs alle mooie en diverse landschappen van de gemeente: de Maasdijk met de Maas en zijn uiterwaarden, het open poldergebied (het vroegere stroomgebied van de Beerse Maas, met kenmerkende landschapselementen als voormalige binnendijken, wielen, poelen en voormalige stroombeddingen van de Maas), de bosgebieden van de hogere zandgronden (Herperduin, Vierwinden, Geffense Bosjes) en het oude kampenlandschap van Oss-zuid (de Stelt).

 

De hieronder weergegeven wandelroutes zijn door Landschapsbeheer Oss of in samenwerking met andere overheidsinstellingen ontwikkeld:

- Wandelroute Macharen

- Wandelroute "Over d'n Dam"

- Rolstoel- en natuurwandelroute Hoessenbosch

- Rolstoel- en wandelroute Vierwinden

- Wandelroute Groenendijk

 

De originele folders zijn te verkrijgen bij:

- Toeristisch Informatiecentrum Oss (Kruisstraat 18)

- Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein (St. Luciastraat 2)

- Toeristisch Informatiecentrum Megen (Schoolstraat 2)

 

De routes zijn te downloaden via www.trefhetinoss.nl

 

In ontwikkeling:

Wandelroute De Stelt

Wandelroute Herpen en Keent

Wandelroute Eendenkooi Macharen

Wandelroute Osse Beemden

Wandelroute Megen

Lange afstandswandelroute "Anders langs de Maas"


Overige routes:

Fietsroute Peelrandbreuk / Cis den Dove (Arboretum Geffen)